De Cruyff Foundation heeft al miljoenen kinderen in beweging gebracht. Daarmee dragen we bij aan een betere wereld.
Missie
De Cruyff Foundation brengt kinderen in beweging. Dat is nodig om kinderen gezond te houden en om ze samen te laten leven in een complexe maatschappij. Sport en bewegen helpt kinderen zichzelf te ontwikkelen en daarom mag geen enkel kind buitenspel staan.
Met projecten voor gehandicapte kinderen, de aanleg van Cruyff Courts en de inrichting van speelpleinen op basisscholen werkt de Cruyff Foundation mee aan een betere en duurzamere maatschappij.


Visie
Sport en spel zijn belangrijk voor een goede en gezonde ontwikkeling van kinderen. Bewegen is net zo belangrijk als leren lezen en schrijven. Niet voor niets is het recht op sport en spel vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties.
Maar de praktijk is anders. Ook in Nederland spelen en bewegen kinderen steeds minder. Sport en spel draagt bij aan het geluk van kinderen.
Strategie
Sinds 2014 werkt de Cruyff Foundation met de methode OGSM als management tool
(OGSM = Objective, Goals, Strategies en Measures). De ‘overall’ OGSM is: de Cruyff Foundation brengt zichtbaar meer kinderen in beweging in Nederland, Spanje en Engeland door winnende projecten intern en extern meer te verbinden en te vertellen. Vanuit deze overall OGSM worden afgeleide OGSM’s per afdeling gemaakt met doelstellingen, strategieën, aanpak en daadwerkelijke actieplannen. Gedurende het jaar worden de OGSM’s getoetst, waarbij wekelijks met het team wordt gekeken of we de doelstellingen gaan halen en zo niet, of we onze aanpak moeten wijzigen.
Maatschappelijk belang
De maatschappelijke relevantie van het werk van de Foundation is groter dan ooit. Want door jeugd in beweging te brengen én te houden, draagt de Cruyff Foundation actief bij aan vier grote maatschappelijke thema’s:

‘Lichaamsbeweging verbetert het cognitieve vermogen en de schoolprestaties van kinderen’
Kernwaarden
Een bewegende wereld is een betere wereld. Dat is het uitgangpunt van de Cruyff Foundation.
De kernwaarden die de Foundation hanteert zijn:
Professioneel
Eigen kennis en ervaring zo nodig combineren met externe expertise. Evaluaties en onderzoeken zijn onderdeel van de werkwijze om te kunnen blijven verbeteren.
Doelbewust
De Cruyff Foundation is een praktische, kleinschalige organisatie, die gericht werkt aan het realiseren van doelen. Effectiviteit staat voorop. In 2015 is gekozen om een focus aan te brengen in de 19 landen waar wij werkzaam zijn. Dat betekent dat we per 2016 specifieke doelen per land gaan benoemen .
Verbindend
Samenwerken is de rode draad in het werk van de Foundation. Door te verbinden kunnen we meer bereiken. Dat doen we bijvoorbeeld met clubs, andere stichtingen, bonden, gemeenten en natuurlijk ook bedrijven.
Eigenwijs
De Cruyff Foundation maakt eigen keuzes om de doelstellingen te bereiken. Die eigenwijsheid kan zich uiten in de keuze van projecten maar ook in de werkwijze.
Aanstekelijk
Sportief en enthousiast zijn kenmerken van de Foundation. Tijdens de Open Dag zijn werknemers van partners van de Foundation als vrijwilliger actief. Met deze manier van werken krijgen we mensen mee en worden doelstellingen gerealiseerd.
Sterkte en zwakte analyse van Cruyff Foundation

Impact
Laten zien wat je met het geld doet en wat je er mee bereikt is van groot belang: bijvoorbeeld met de outdoor sportdagen waarop niet gehandicapte kinderen samen sporten met leerlingen uit het speciaal onderwijs, het Cruyff Court dat door jongens en meisjes wordt gebruikt, het gezinsweekend of al die kinderen die actief zijn op een Schoolplein14. We willen graag laten zien wat de impact is van ons werk. Door het vastleggen van kwalitatieve en kwantitatieve gegevens kunnen we de effecten van ons werk duidelijk maken. Met het tonen wat we bereiken wordt de maatschappelijke impact voor iedereen duidelijk.
MVO
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een proces waarin de Cruyff Foundation continu stappen wil maken. MVO moet integraal onderdeel zijn van alle processen in ons werk.
Duurzaamheid begint bij mensen. Dat is de kern van de activiteiten van de Foundation: jeugd activeren en ze waar mogelijk een actieve rol geven in de samenleving. Gehandicapte jeugd hun talenten laten ontdekken en zelfvertrouwen geven en jeugd in wijken zich via het Cruyff Foundation Community Program (Heroes of the Cruyff Courts) laten inzetten voor anderen.
Ook de aandacht voor onze eigen mensen is onderdeel van MVO. De Cruyff Foundation geeft medewerkers veel verantwoordelijkheid, spoort ze aan zich te ontwikkelen en hun talenten optimaal te gebruiken. Medewerkers krijgen de mogelijkheid cursussen en opleidingen te volgen, daarvoor is voor ieder in overleg een plan ontwikkeld. We zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en medewerkers hebben inspraak in het beleid. Medewerkers worden gestimuleerd gezond te leven. Zij kunnen onder werktijd twee keer per week sporten en hebben de beschikking over een fiets voor woon-werk verkeer.
De Foundation biedt elk jaar meerdere stageplekken aan.
Onze vrijwilligers zijn essentieel voor de organisatie. Daarvoor werken wij samen met onze partner In Person die de werving en selectie doet. Er wordt gekeken naar iemands voorkeuren en capaciteiten om zo te zorgen dat de juiste ‘man’ op de juiste plek terecht komt. Vrijwilligers krijgen veel verantwoordelijkheid en bij gebleken geschiktheid kunnen zij een meer dragende rol krijgen.
Financieel is de Foundation transparant over kosten en opbrengsten. Het streven is elk jaar opnieuw zoveel mogelijk geld naar de doelen te laten gaan en zo min mogelijk kosten te maken. Bij medewerkers en vrijwilligers wordt kostenbewustzijn gestimuleerd. De voorwaarden die het CBF Keurmerk stelt, worden altijd ruim gehaald.
De Foundation heeft een duurzaam inkoopbeleid.
Verantwoording
De Cruyff Foundation voldoet al jaren aan alle eisen die worden gesteld door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF Keurmerk). Dit officiële keurmerk wordt alleen aan een goed doel toegekend als er sprake is van een verantwoorde manier van besteding en een transparant beleid.
De Foundation besteedt 94% van de totale inkomsten aan de doelstelling. En 11% van de baten uit eigen fondsenwerving worden besteed aan eigen fondsenwerving. Daarmee voldoen we ruimschoots aan de eisen van het CBF. De Foundation onderschrijft ook de code Goed Bestuur van de Commissie Wijffels.
Vanaf 2016 wordt het CBF Keurmerk vervangen door een nieuw erkenningsregeling. Ook daarin zullen wij trachten aan alle eisen te voldoen.

ANBI
De Cruyff Foundation is door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI). Donateurs kunnen hun giften aan de Foundation aftrekken voor de belasting.
Klachten
Conform de door het CBF opgestelde eisen werkt de Foundation met een klachtenprocedure. In 2015 zijn er eenentwintig klachten binnengekomen.
De klachten betreffen onder andere (geluids-)overlast of de locatie van een nog aan te leggen Cruyff Court en verwarring over spelregels/organisatie van het landelijke toernooi Cruyff Courts 6vs6. Alle inzenders krijgen een reactie. De klachten worden als opbouwende kritiek meegenomen in evaluaties. Uitgangspunt blijft uiteraard om klachten te voorkomen want elke klacht is er een te veel.
Risicomanagement
Werken met andermans geld brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee. De Cruyff Foundation is zich daar terdege van bewust. De Cruyff Foundation is een lerende organisatie en is continu bezig met verbeteringen. Procesbeschrijvingen worden regelmatig ge-update, mede op basis van bevindingen van controles door het managementteam of een onafhankelijke accountant.
Controle op processen
De basis voor de werkwijze van de Cruyff Foundation is vastgelegd in de jaarlijkse werkplannen die door het bestuur zijn goedgekeurd. De eerder genoemde OGSM’s zijn onderdeel van deze werkplannen. De werkplannen beschrijven de doelstellingen en de manier waarop die behaald moeten worden. Ook de verbeterpunten ten opzichte van vorig jaar staan beschreven.
De werkwijze voor alle projecten is vast gelegd in een protocol. Daarin is een aantal vaste controle- en evaluatiepunten ingebouwd. Per project worden vooraf duidelijke doelstellingen geformuleerd. Is een project goedgekeurd dan worden tussentijdse rapportages gemaakt en zo nodig wordt ingegrepen of bijgestuurd.
De projecten die voor meerdere jaren ondersteuning ontvangen zijn verplicht om twee keer per jaar een inhoudelijke rapportage op te sturen. Daarnaast zijn zij verplicht om ieder jaar een financiële rapportage in te dienen met de daarbij behorende achterliggende stukken (bonnen). De projecten die meer dan € 25.000,00 per jaar ontvangen zijn tevens verplicht een accountantsverklaring in te dienen.
Financiële risico’s
De begroting gaat uit van een balans tussen inkomsten en uitgaven. In economische zware tijden was dat niet altijd vanzelfsprekend. De Foundation heeft de financiële huishouding aangescherpt door een groter onderscheid te maken tussen incidentele en structurele inkomsten. Daarnaast zet de Foundation meer in op fondsenwervende acties.
Uitgaven worden extra scherp beoordeeld, de efficiency is waar mogelijk nog verder vergroot. Het aantal medewerkers is al jaren stabiel.
Voor financieel zware tijden houdt de Foundation een reserve aan zodat de doelstelling nooit in gevaar komt.

Risico’s in interne organisatie
Aanpassingen organisatie
Zeven van de veertien medewerkers zijn nieuw in het team, waaronder de directeur. Dit heeft met name impact gehad op de fondsenwervende activiteiten waardoor niet alle gestelde doelen zijn behaald. Verder hebben de volgende wijzigingen binnen de organisatie plaatsgevonden: er is een managementteam ingesteld en sinds eind 2015 is marketing bij communicatie ondergebracht. Tot die tijd lagen alle marketingactiviteiten nog bij het fondsenwervende team.
Interne communicatie
De Cruyff Foundation doet veel, met zo min mogelijk medewerkers om de kosten laag te houden. Daar kan de interne communicatie onder leiden. Om alle medewerkers goed op de hoogte te houden van wat er allemaal speelt, is gewerkt aan een betere overlegstructuur en een verbeterde verslaggeving in de database. Door een actievere interne communicatie wordt de efficiëntie en effectiviteit verhoogd en versterken we elkaar door kennis uit te wisselen.
Risico’s in samenwerking
De Cruyff Foundation werkt met heel veel partners samen. Deels omdat de overtuiging is dat dan meer bereikt kan worden, deels omdat de Foundation beperkt wil groeien in aantal medewerkers en alle hulp kan gebruiken om zoveel mogelijk kinderen te laten bewegen.
De kwaliteit van de partners is van groot belang voor het slagen van een project. (Potentiële) partners worden zorgvuldig geselecteerd waarbij ook het imago een rol speelt.
In het buitenland is de professionaliteit van de partners niet altijd goed in te schatten en kan de kwaliteit soms beter.
Imagorisico’s
In enkele gevallen zijn er klachten over overlast van de Cruyff Courts door omwonenden. Hoewel dit buiten de verantwoordelijkheid valt van de Foundation, kan dit afbreuk doen aan het imago. Het loslaten of vervagende van de coatings op Schoolplein 14 kunnen ook afbreuk doen aan onze naam. In overleg met de leverancier van materiaal wordt getracht dit risico zoveel mogelijk te beperken.
Risico door bezuinigingen bij de overheid
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de Cruyff Courts en voor de activatie ervan. Door bezuinigingen kunnen die posten in de knel komen. Dat kan negatief afstralen op de Cruyff Foundation.
